На днешния ден е роден Николай Коперник

Николай Коперник  е полски астроном, математик и лекар , който предлага хелиоцентричната ситсема  за строежа на Вселената. Роден е  на 19 февруари  1473 г. в полския град Торун. Етнически Коперник е бил немец,   но се е смя

2010-02-19 09:42:06
На днешния ден е роден Николай Коперник
Николай Коперник  е полски астроном, математик и лекар , който предлага хелиоцентричната ситсема  за строежа на Вселената. Роден е  на 19 февруари  1473 г. в полския град Торун.

Етнически Коперник е бил немец,   но се е смятал за поляк. Всъщност националната му принадлежност остава дискусионна.

Семейството му е част от градското съсловие в пристанищния град Торун на река Висла . Бащата Николай Коперник е един от заможните търговци на мед  в града и правителствен чиновник . Малкият Николай е едва десетгодишен, когато баща му умира - жертва на чумна епидемия.  Вуйчо му - брат на майка му Барбара , който е главен епископ на Ермланд , осигурява образованието на четирите сирачета на семейството.

Коперник посещава университета в Краков.С подкрепата на вуйчо си той  получава длъжността каноник , която му дава обществено положение, финансова стабилност и време за научни занимания. По-късно вуйчото го изпраща заедно с неговия брат Анджей в университета в Болоня , където Коперник  се записва да изучава канонично право. В Болоня освен по право той посещава лекции по астрономия и изучава  най-новите теории за движението на планетите.  По-късно следва медицина в университета в Падуа и същевременно извършва астрономични наблюдения.

През лятото на 1503 г.  във Ферара  Коперник получава научна степен доктор  по канонично право. Същата година се връща в Полша - в Краков, и прекарва там седем години като професор в университета. Занимава се главно с астрономични наблюдения и изпълнява административни поръчения.

През 1510 г. Николай Коперник  се преселва във Фромброк  - малък град на брега на река Висла, и остава там до края на живота си, като изпълнява длъжността си на католически каноник, а през свободното си време изучава и развива астрономията и лекува болни. Той упражнява професията на лекар в продължение на 40 години и благодарение на финансовата си независимост не взема пари за лечението от бедните. Славата му на прочут лекар била напълно заслужена - той избавя много пациенти от тежки и труднолечими недъзи. Сред пациентите му са всички тогавашни епископи, високопоставените личности на Прусия, канониците и др.

Когато се налага, Коперник се проявява и като администратор - по негов проект е въведена нова монетна  система в Полша. За целта прави  писмени бележки, които остават в историята като един от първите научни трудове върху парите.

Коперник умира на 24 май 1543 г.  във Фромборк от кръвоизлив в мозъка. Великото му произведение "За въртенето на небесните сфери" излиза от печат няколко седмици преди смъртта му.

След дългогодишни астрономически наблюдения и научни изследвания ,Коперник създава хелиоцентричната система за строежа на Вселената. Според него Слънцето се намира в центъра на Вселената, а Земята  и другите планети обикалят по концентрични кръгови орбити около него. В тази епоха е било опасно да се твърди, че съществуват и други слънца. Заради твърденията си, че другите звезди са далечни слънца, Джордано Бруно е изгорен на клада в Рим. Идеята за хелиоцентризма е изказана още в древността , но Коперник успява да я обоснове научно и да обори геоцентричното учение , господстващо тогава и официално поддържано от църквата. С помощта на двете основни движения на Земята - въртенето около оста ѝ и около Слънцето, Коперник обяснява сложните движения на планетите, смяната на годишните времена и   определя относителните разстояния на планетите до Слънцето. Хелиоцентричната система е изложена в безсмъртното му произведение За въртенето на небесните сфери",  над което той работи повече от 40 години.

Учението на Коперник нанася силен удар върху господстващите и непоколебими тогава библейски догми и води не само до бурно развитие на астрономията, на естествознанието и на цялата наука, а и до революционни изменения в начина на мислене и в подхода при изучаване на околния свят, без които би била немислима естественонаучната революция от 16 - 17-и век.

Едно от основните постижения на Коперник в областта на математиката е съставянето на таблици на синусите и на секансите. Има съществени приноси и в развитието на равнинната и на сферичната тригинометрия. 

Благодарение на учението на Коперник утвърждаваната от църквата противоположност на "земното" и "небесното" губи смисъл, доколкото Земята е лишена от своето централно място и става такава планета, каквито са и всички останали. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия